FAQ

 

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra kurser och yrkesinriktade utbildningar online och i klassrum.

 

Online

Hur får jag praktisk information om den kurs eller utbildning som jag ska studera online?

Direkt efter din anmälan får du en automatisk bokningsbekräftelse till din mejladress. Inloggningsuppgifter och faktura mejlas inom två arbetsdagar efter din anmälan.

 

Sker allt online?

Ja, allt sker online där ordet online är med i titeln. Våra online lärare loggar in på studieplattformen minst en gång per vardag.

 

När startar onlinekursen?

Du väljer, den startar samma dag som du loggar in med de mejlade inloggningsuppgifterna från oss.

 

Hur länge kan jag vänta med att starta kursen efter att jag har fått inloggningsuppgifterna?

Du kan vänta högst 30 (trettio) dagar med att starta din kurs/utbildning. Sedan är inloggningsuppgifterna förbrukade. Det kostar 500 kronor att reaktivera länken till kursen/länkarna till utbildningen.

 

Kan man läsa kursen över sommaren också?

Javisst, våra online-lärare arbetar även sommartid.

 

I vilket tempo studerar jag utbildningen eller kursen?

Du väljer själv ditt studietempo och hur du fördelar timmarna under den tid som är angiven i webbtexten.

 

Hur har jag kontakt med läraren och när kan jag förvänta mig svar?

Du kan ställa frågor i studieplattformen och få svar minst en gång per vardag.

 

Jag läser en utbildning online hos er och undrar hur lång tid jag har på mig att fullfölja utbildningen.

I kallelsen framgår hur många månader du har som längst att fullfölja studierna.

 

Antalet timmar som står angivet för varje del – är det själva undervisningstimmar?

Ja, de timmarna motsvarar den tid som undervisningen fysiskt i klassrum skulle ha tagit.

 

Tillkommer även timmar för självstudier?

Ja, det får du räkna med: det är givetvis individuellt hur mycket tid just du vill och behöver lägga på självstudier. Funderar på hur mycket tid jag behöver avsätta, om jag kanske behöver gå ner i tid på jobbet?
Bra fundering, vissa deltagare har exempelvis tagit studieledigt en dag i veckan från en 100 %-iga tjänst under några månader, vissa deltagare både jobbar och studerar samtidigt.

 

Jag funderar på hur jag pluggar på ett bra sätt online, när jag sitter på distans. Har ni på BIM education några tips om vad jag bör tänka på?

  • Välj helst en ostörd studieplats, slå av ljudet och vibrationen på din telefon, lägg sedan bort den så att du inte ser om skärmen lyser upp.
  • Sitt som längst 30–40 minuter, försök även att stå upp och variera din kroppsposition. Ta efter varje 30–40 minuters pass en paus på 5-10 minuter där du stretchar/promenerar innan du fortsätter dina studier.
  • Sätt upp ditt eget schema med vilka dagar och tider som du har möjlighet att studera och följ det.
  • Läs andras frågor i chattforumet. så ser du också svaren på dem. Bidra gärna där med egna reflektioner och positiva tillrop.

 

Klassrum

Är jag garanterad en plats på utbildningen om jag skickat in en komplett anmälan?

Ja det är du. Var god observera även att vi inte garanterar att en utbildning/kurs startar då det beror på antalet anmälda deltagare.

 

När och hur får jag besked om jag har kommit in?

Du får en bokningsbekräftelse direkt efter din anmälan. Vi mejlar kallelsen och fakturan ungefär tio – sju dagar innan start.

 

Hur ansöker jag till en klassrumsutbildning på er skola?

Du är välkommen att göra din anmälan på vår hemsida.

 

Hur många deltagare är det i klassen och i vilka åldrar är de?

Maxantal deltagare är 30. Vi har deltagare mellan 18 och 64 år.

 

Om jag blir sjuk och missar klassrumsundervisning, vad händer då?

Om du endast missar en lektion får du läsa ikapp hemma på eget ansvar. Kontakta läraren eller utbildningsledaren för att få tillgång till eventuellt studiematerial som använts under lektionen. Vid längre sjukfrånvaro under en kurs/utbildning kan du efter en dialog med utbildningsledaren få ett studieuppehåll: du måste återuppta dina studier inom ett år för att kunna slutföra dina studier utan extra kostnad. Att bevaka återupptagandet är ditt/deltagarens eget ansvar.

 

Kan jag vara i skolans lokaler utöver lektionstid?

Ja det går bra, skolan har öppet kl. 08.30 – 21.00 på vardagar och helger kl. 9.00 – 16.00.

 

När är sista anmälningsdagen?

Vi tar emot anmälningar ända fram till start och ibland även senare om det finns plats.

Undervisningen (online och klassrum)

 

Varför ska jag certifiera mig på BIM education?

Certifiering används ofta för att visa att en person uppnått en viss grad av kunskap på området och ger extra tyngd i ditt CV.

 

Vad har lärarna som undervisar på skolan för utbildning och bakgrund?

Våra lärare är handplockade, yrkesverksamma konsulter från näringslivet med gedigen kunskap i respektive ämne samt bred erfarenhet av att undervisa vuxna.

 

Hur långa är kurserna eller utbildningarna?

Längden varierar för varje utbildning: vänligen titta på respektive kurs eller utbildning på vår hemsida, där hittar du antalet studietimmar (á 55 minuter).

 

Vad har ni för förkunskapskrav?

Förutom att du behärskar svenska i tal och skrift så är vårt studieutbud eftergymnasialt. Läs mer på respektive kurs/utbildning. Saknar du fullständiga gymnasiebetyg vänligen kontakta oss.

 

Vad händer när kursen/utbildningen är slut?

Alla kurser/utbildningar ger dig ett intyg under förutsättning att du har varit närvarande minst 70 %.  Du kan certifiera dig med en tentamen vilket ger ytterligare tyngd åt ditt CV. Det finns även fortsättningsmöjligheter för dig som vill fördjupa din kompetens ytterligare.

 

Om jag inte lyckas få godkänt på tentamen, får jag göra om den då? Hur många gånger får man göra om en tentamen?

När du får resultatet av din första tentamen från din online lärare, så ser du vad du behöver studera fördjupat för att få godkänt resultat. En omtentamen ingår i priset. Om du inte klarar tentamen en andra gång ber vi dig kontakta vår administration för att finna en möjlig lösning

 

Finns det någon regel att om jag inte klarat tentamen på första försöket så måste jag göra den inom en viss tid, eller vänta en viss tid innan jag får göra tentamen igen?

Du väljer själv när du vill göra din omtentamen och det är rimligt att du väntar max två månader.

 

Vad händer om jag måste avbryta mina studier hos er?

Om du drabbas av sjukdom/olycka som gör att du inte kan fullfölja dina studier och det kan styrkas med läkarintyg, så återbetalas den del av avgiften som motsvarar resterande studietid exklusive en administrationsavgift (10%).

 

Hur långt innan start kan jag avboka min plats kostnadsfritt?

Studier med startdatum: det är kostnadsfritt att avanmäla sig fram till tre (3) veckor innan start.

Online: Ångerrätten gäller i 14 dagar om du inte har loggat in på studieplattformen.

 

Erbjuder ni särskilt pedagogiskt stöd, exempelvis vid dyslexi?

För dig som har behov av särskilt studiestöd erbjuds utrymme för utökad tid gällande inlämningsuppgifter och mer tid för genomförande av tentamen.
Vid särskilda behov vänligen kontakta oss på BIM education innan anmälan.

 

Finansiering

Kostar det något att studera era utbildningar?

Ja, både kurser och utbildningar är avgiftsbelagda. Om du ansöker till våra YH-utbildningar gäller andra regler.

 

Får jag delbetala avgiften?

Javisst, upp till tre gånger får du delbetala en utbildning, ange det önskemålet vid bokning.

 

Hur och när betalar jag min avgift?

För klassrum: Fakturering sker tio – sju dagar före start och du kan vid anmälan välja att delbetala vid tre tillfällen utan extra kostnad som privatperson. (Eventuell anmälningsavgift faktureras vid anmälan.)
För online: Fakturering sker i samband vid anmälan.

 

Finns det möjlighet att studera hos er om jag har A-kassa?

Ja, det kan finnas möjlighet att behålla din ersättning under studierna, detta under förutsättning att du söker ett heltidsarbete och står till arbetsmarknadens förfogande: kontakta din A-kassa och fråga vilka regler som gäller hos dem. Om du behöver ett intyg till din A-kassa, vänligen anmäl dig till utbildningen/kursen och notera i meddelandefältet “Intyg A-kassa” så mejlar vi intyget inom kort: I och med det så vet vi också att din anmälan endast gäller om du får ett ok från din A-kassa: denna preliminära bokning gäller i högst 14 dagar.

 

Är era kurser och utbildningar studiemedelsberättigade?

Våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade, våra öppna kurser och utbildningar är det inte. Tips: Vissa fackförbund hjälper sina medlemmar att kompetensutveckla sig genom att erbjuda studiebidrag och/eller ersättning för studielitteratur.

 

Finns det någon annan finansieringsmöjlighet?

Javisst, i samarbete med Klarna erbjuds förmånliga lån för avgiften.

 

Ett företag ska betala min utbildning, hur fungerar det?

Vid anmälan fyller du först i dina personuppgifter, sedan går du vidare till nästa sida: under rubriken “Vem betalar?” så kryssar du i “Företag/organisation”. Där fyller du i resterande information om fakturamottagaren och väljer givetvis “Faktura”.

 

Övriga frågor

Hur lätt är det att skaffa sig jobb om jag studerar någon av era certifieringsutbildningar? Många arbetsgivare har krav på ”universitets/högskoleexamen”: hur står sig era utbildningar gentemot det?

Alla våra utbildningar är utvecklade i nära samarbete med seniora företrädare från näringslivet. Kunskapsmässigt räcker våra utbildningar hela vägen fram till anställning. Vissa arbetsgivare kräver universitetsstudier, vissa tycker att du är anställningsbar direkt efter en av våra utbildningar. Många arbetsgivare känner till yrkeshögskoleutbildning modellen och uppskattar de utbildningar vi erbjuder samt de praktiska kunskaper de studerande får med sig. En fördel är också att våra lärare är yrkesverksamma. Vi brukar råda våra studerande att undersöka vilka arbetsgivare som de vill jobba för, samt ta reda på just deras anställningskriterier. Ytterligare ett tips är att skicka spontanansökningar till företag där du vill arbeta, om än de inte har publika platsannonser.

 

Behöver jag förkunskaper för att kunna anmäla mig till en av era utbildningar eller kurser?

Både ja och nej: vårt studieutbud är grundläggande och eftergymnasialt. Vissa av dem är fortsättningskurser. Det viktigaste är att du är motiverad, intresserad och vill satsa helhjärtat på dina studier. Du hittar information om förkunskaper på respektive utbildning och kurs på vår hemsida.

 

Hjärtligt välkommen att kontakta oss!

Ingen fråga är för liten eller för stor – du är alltid välkommen att kontakta oss på BIM education.

×

BIM Education är den moderna och nystartade skolan som vill revolutionera byggnadssektorn tillsammans med engagerade studenter som snart kommer leda det moderna näringslivet. Vi vill nå våra mål genom att arbeta nära näringsverksamheten och utveckla den med dagens teknik. Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat och vi på BIM Education vill anpassa vår utbildning efter vår moderna tid. Hos oss får du arbeta med de hetaste programmen inom 3D 4D och 5D som låter dig alltid vara steget före i planeringen. Vill du vara med och förändra samhället på ett modernt sätt? Sök ett av våra många utbildningar som kan passa dig.

×

Kursbeskrivning

I kursen lär du dig för att ytterligare underlätta samordningen av olika discipliner i ett modernt byggprojekt. Genom att använda Solibri för att utföra avancerade analyser av en byggnads livscykel får du kunskap om de arbetsmetoder som är lämpliga vid skapandet, samordningen och granskningen av en byggnads livscykel genom byggprocessen.

Under kursen går vi igenom stegen som krävs för att kontrollera och analysera uppbyggnaden av de klassifikationer som modeller levereras med. Vi bygger också upp egna regelverk för automatiserade kontroller samt lär oss att anpassade dem till specifika projekts olika behov.

Vi lär oss funktioner som Information Take Off (ITO), regelanpassade kollisionskontroller och diverse verktyg som kommer ge deltagarna en djupare förståelse för Solibris avancerade funktioner.

Målgrupp

Dig som arbetar som samordnare, koordinator eller Projektörer i projekt som tillämpar BIM-metodiken eller dig som arbetar med programmet Solibri.

Upplägg

×

Kursbeskrivning

Lär dig vad BIM-metodiken faktiskt innebär och hur den tillämpas i byggbranchen. Det här är kursen för dig som vill få en solid grund i vad begreppet ”BIM” faktiskt innebär och hur BIM-metodiken skiljer sig från traditionell projektering.

I denna kurs på 3 dagar börjar vi med att titta på traditionell projektering i AutoCAD och går sedan succesivt framåt till de allt mer moderna verktygen och arbetsmetoderna som BIM-metodiken tillämpar. Detta är en utmärkt kurs för dig som ska börja arbeta i projekt som tillämpar BIM-metodiken och därmed behöver få en bra förståelse för hur arbetssättet skiljer sig från traditionell projektering.

Kursen är uppbyggd för att inkludera många praktiska moment där du som deltagare får möjlighet att lära dig BIM-metodikens uppbyggnad och styrkor men också vilka problem som kan uppstå när man försöker implementera metoden.

Målgrupp

Dig som avser att arbeta som projektör, samordnare, koordinator eller motsvarande i projekt som ska tillämpar BIM-metodiken.

Kursinnehåll

Förkunskaper

Minst 1 års yrkeserfarenhet eller motsvarande av arbete inom projekt i byggbranschen.

×

Kursbeskrivning

I moderna byggprojekt arbetar vi allt mer med avancerade 3D-modeller som fullpackade med information. Den stora mängden information i modellerna ger enorm potential att effektivisera arbetet och därmed spara både tid och pengar. Den ökade komplexiteten innebär dock också ökade krav på kompetens hos personalen för att faktiskt realisera dessa effektiviseringar. Denna kurs syftar på att via programmet Solibri förmedla den kompetensen till dig som deltagare.

Under kursens 2 dagar börjar vi i det grundläggande med hur ni bör strukturera upp arbetsordningen när ni arbetar med BIM-samordning och fortsätter hela vägen tills att de erhållna modellerna är granskade och att rapport kan skapas inför möten med de inblandade entreprenörerna.

Du får också lära dig att koordinera IFC modeller från olika discipliner med hjälp av det öppna filformatet IFC. När modellerna är inladdade går vi igenom hur information är lagrad i modellerna och hur man kan går till väga för att kvalitetssäkra att de modeller man fått levererade uppfyller de grundläggande krav som ställts.

Efter genomgången kurs har du kunskaper om hur du med hjälp av Solibri kan öka kvaliteten i BIM-modeller och skapa en ökad samsyn genom byggprocessens olika faser. Deltagarna kommer att lära sig hantera de vanligaste funktionerna i Solibri för att genomföra kollisionkontroller och exportera resultat i form av presentationer.

Målgrupp

BIM-samordnare, BIM-koordinatorer, Projektörer

Upplägg

Dag 1

Vad bör man tänka på i ett projekt som tillämpar BIM-metodiken?

Vad är skillnaden mellan filformat som är stängda och öppna (IFC)?

Hur exporterar vi IFC-filer och hur anpassar vi exporten utefter rätt ändamål?

Hur kan vi använda Solibri för att kontrollera och analyserar vi informationen i BIM-modeller med hjälp av Solibris klassifikationer och regelverk?

Hur kan vi skapa rapporter för att presentera utvärderingarna av de modeller vi granskat?

Dag 2

Vi repeterar olika funktioner samt går igenom olika frågeställningar som kan dyka upp i ett BIM-projekt.

Vad innebär klassifikationer och vad har de för roll i BIM-projektering?

Hur fungerar Solibris regelverk för att hitta fel i modellerna?

Hur specialanpassar de regelverk som Solibri använder för att upptäcka felaktigheter i modellerna?

Förkunskaper och krav

Grundläggande kunskaper inom BIM-program samt datorvana. Kursen kräver egen dator med programvaran Solibri

×

Kursbeskrivning

Kursen lär dig att modellera enklare handlingar i AutoCAD. Under det första kurstillfället fokuserar vi på att lära dig de grundläggande verktygen i mjukvaran. Du får en grundläggande förståelse för hur programmet är uppbyggt för att kunna arbeta effektivt i verktyget.

När du kan grunderna bygger vi vidare på den kunskapen och du lär dig att använda verktygen. Du får projektera olika uppgifter i ökande svårighet. Genom att arbeta med uppgifter och får stöd av handledaren får du praktiska kunskaper i verktyget.

Upplägget går både igenom teorin för hur verktyget är uppbyggt och ger dig praktiska kunskaper för att använda det. Kursens upplägg bygger på tidigare erfarenheter av utbildning mot både företag och högskolor och fokus är på att du efter avslutad kurs ska kunna arbeta självständigt med AutoCAD.

Som ett steg i att säkerställa detta så ingår det efter kursen 1 timme gratis konsultation i en månad efter kursens avslutande. Detta minskar risken att du direkt efter avslutad kurs fastnar i ett moment utan att ha någon att ha någon att rådfråga. Vidare ger det möjlighet att få svar på mer specifika moment som eventuellt inte ingick i kursen.

Varför är det viktigt att lära sig AutoCAD?
Nästan helt oavsett vilken del av byggbranschen man befinner sig i så hanterar man ritningar av olika slag. En mycket stor del av dessa skapas med hjälp av programvaran AutoCAD vilket gör programmet till ett av de mest relevanta verktygen man kan lära sig.  Att lära sig AutoCAD ger värde oavsett om man är ny i branschen, vill öppna nya dörrar i branschen eller vill stärka sin redan befintliga kompetens.

Vem har nytta av att gå utbildningen?
Kursen är relevant för alla som arbetar med någon form av ritningar. Även om dina arbetsuppgifter egentligen inte kretsar kring att faktiskt skapa ritningar så ger kunskaper i AutoCAD en större förståelse för hur ritningar tas fram, dess begränsningar och dess möjligheter.

Målgrupp

Kursen riktar sig främst till dig som arbetar med eller har intresse av 3D-ritningar.

Kursinnehåll

 

×

Kursbeskrivning

Kursen avser att lära deltagaren alla grunder i att skapa en arkitekturmodell i Revit. Under den första dagen ligger fokus på att steg för steg lära sig de grundläggande verktygen i programmet. När grunderna blivit mer bekanta får du möjlighet att befästa kunskaperna genom att tillämpa verktygen tillsammans handledaren och rita upp ett enklare bygglov. Detta tillvägagångssätt maximerar dina förutsättningar att även efter kursens avslutande kunna arbeta självständigt.

Upplägget bygger på tidigare erfarenheter av mycket uppskattade utbildningar mot både företag och högskolor.

Fokus är på att deltagaren efter avslutad utbildning i så stor grad som möjligt kunna arbeta med grunderna i Revit i yrkeslivet.

Som ett steg i att säkerställa detta så ingår det i kursen 1 timme gratis konsultation i en månad efter kursens avslutande. Detta minskar risken att du direkt efter avslutad kurs fastnar i ett moment utan att ha någon att ha någon att rådfråga. Vidare ger det möjlighet att få svar på mer specifika moment som eventuellt inte ingick i kursen.

Målgrupp

Kursen är relevant för den som antingen skapar eller behöver hantera byggnadsritningar och vill effiktivisera sitt arbete. Revit ger dig som söker en större förståelse för hur 3D-modeller är uppbyggda, hur de skapas, deras begränsningar och dess möjligheter, även om dina arbetsuppgifter inte huvudsakligen kretsar kring att skapa 3D-modeller.

Kursinnehåll

 

Förkunskaper

Grundläggande datorvana krävs. Dator och mjukvara tillhandahålls under utbildningen.

 

×

Intresseanmälan

 
×